2011. október 29., szombat

Penne con funghi porcini-gombás penne





Ime egy újabb könnyű, de különleges tészta. A tök édeskés ízét jól kompenzálja a funghi porcini erős fűszeressége. Mivel en itt szárított gombát használtam, előtte fél órára beáztattam meleg vízbe. Két főre egy marék szárított gombát számítsunk. Kell még hozzá egy darabka tök, egy újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyem,olívaolaj és parmezán. Ja és persze tollhegytészta, azaz penne. A gombákat szűrjük le, de a vizet ne dobjuk el, hanem öntsük egy lábasba, és főzzük ki benne a tésztát al dente-re. A hagymákat dínszteljük meg olívaolajon, majd dobjuk rá a gombákat és a kockára darabolt tököt. Pirítsuk a zöldségeket tíz percig, majd öntsük fel meleg vízzel. A végén keverjünk hozzá 1 kis doboz főzőtejszínt. Borsozzuk, sózzuk. A kifőtt tésztát szűrjük le, és keverjük el a szósszal. 5 percig rázogassuk össze, hogy a penne felszívja a gomba aromáját. Reszeljünk rá parmezánt, és díszítsük petrezselyemlevéllel.

2011. október 28., péntek

Zöldségleves másképp

Ezt a finom őszi levest a maradék zöldségek ihlették. Tökéletes példa arra, hogy bármilyen zöldségből készíthető valami érdekes krémleves.
Olajon megdínszteltem hagymat, zellert, tököt, paradicsomot, krumplit, paprikát és karalábét, majd felöntöttem vízzel. Tettem bele egy darab leveskockát, sót és rózsaborsot. Amikor már puhá
ra főttek a zöldségek, akkor összeturmixoltam, és megszórtam petrezselyemlevéllel és parmezánnal. Ez csak egy példa volt, de bármit felhasználhatunk, pl. kelbimbót, káposztát, cukkinit stb.






2011. október 20., csütörtök

Tejcsokoládés kuglóf csokifüggőknek

Nálam elkezdődött a csokiszezon, ami egész télen tartani fog. Az első csokis receptem ez a finom kuglóf.
A recept a következő: 3 tojássárgáját 100 g cukorral felverek, és beleteszek 125 g olvasztott vajat. Felolvasztok gőzön 325 g tejcsokit, majd a masszához keverem. 200 g lisztet elkeverek egy csomag sütőporral, és hozzákeverem ezt is, majd 50 ml tejet öntk hozzá. A végén lazán beleforgatom a t.habját, és 180 fokon 45 percig sütöm. Lehet bele keverni fehércsokit is.

2011. október 18., kedd

Parmigiana alle melanzane


Ez az olaszos recept remélem, mindenki tetszést elnyeri majd. A padlizsánokat feldarabolom, és megsütöm kevés olajon. Egy tűzálló tálba teszek olajat és legalulra kerül egy réteg sült padlizsán. Erre paradicsomszósz teszek, majd sajtot reszelek, újabb padlizsánréteg jön, paradicsom, és sajt. A tetejére egy mozzarellát karikázok, és megszórom oregánóval. Én négy kisebb padlizsánhoz egy paradicsomkonzervet használtam, 2 db mozzarellát és négy kanál reszelt parmezánt. A rétegek közé lehet besamelt is tenni, vagy darált húsos ragut.

2011. október 15., szombat

Spenót parmezánnal






Nem tudom, miért félnek az emberek a spenóttól, amikor az egyik legfinomabb zöldség. Grillezett húsok mellé ajánlom ezt a fajta elkészítését. A spenótokat megmossuk, és a szárukat lecsippentjük, majd lerázzuk róluk a vizet. Olívaolajon megdínsztelünk 4 gerezd fokhagymát, majd rádobjuk a spenótot. Fél kg-ból két főre jutó adag lesz. Addig pároljuk, amíg össze nem esik, és sötétzöld nem lesz. Sózzuk, és meghintjük bőven parmezánnal. Vitamindús, fogyókúrázóknak kiváló köret.

2011. október 14., péntek

Francia töltött sütőtök



Ma egy nem szokványos receptet hoztam nektek. A sütőtököt sok formában el lehet készíteni, sütőtökös gnocchinak, köretnek hús mellé, lasagnába töltve, süteménybe sütve. Én ma egy franciás módozatot választottam. Hogy mitől franciás: a fűszerektől ( kaukkfű, fokhagyma, oregánó, tengeri só), rokfort sajt vagy ceddar sajt, parmezán. A tököt vágjuk ketté, és tegyük be a sütőbe. Amikor már megsült ( 40 perc), kaparjuk ki a közepét, és keverjük el a puha sajtokkal, pépesített fokhagymával, sózzuk és daraboljunk rá zöldfűszereket. A Kotányinak van egy zöld fűszersója, ami pont ideális ehhez a recepthez. Töltsük vissza a sajtos krémet, és hintsük meg parmezánnal. A töltött tököt tegyük vissza sülni 10 percre, hogy megolvadjon a sajt. Fenséges.

2011. október 12., szerda

Zelleres paradicsomsaláta

Az apró koktélparadicsomokat kettévágtam, megszórtam aprított zellerlevéllel, olívaolajjal meglocsoltam, megsóztam, és már készen is volt a friss októberi saláta.