2011. augusztus 24., szerda

Rostos körtelé






Nagyon rostos, nagyon finom, különösen jéghidegen. Igazán különleges ez a házi készítésű körtelé. Mindenkinek ajánlom.


Hozzávalók:
  • 2 kg érett körte
  • 1 liter víz
  • fél citrom leve
  • pici fahéj
  • 3-4 kanál méz vagy cukor 


Elkészítés:
A gyümölcsöket meghámozzuk, és kockára vágjuk, majd feltesszük a vízzel együtt főni. Ízesítjük mézzel, citrommal és fahéjjal. Ha felforrt, kihűtjük és összeturmixoljuk. Üvegekbe töltjük, betesszük a hűtőbe. Nem tartható el sokáig.

2011. augusztus 15., hétfő

Makos szilvatorta


Ez a kevert sütemény az egyik kedvencem. Nagyon finom, és egyszerű, legjobb meggyel vagy édes szilvaval. A tészta puhaságát a benne lévő kefír és étolaj napokig biztosítja. Az alaprecept variálható, mák helyett tehetünk diót is bele, vagy akár el is hagyhatjuk.

Hozzavalok:

  • 1 kozepes meretu tortaforma
  • 2 db nagy tojas
  • 1 pohar kefir ( a pohar legyen a meroeszkoz is )
  • 2 pohar cukor
  • vaniliaaroma
  • fel pohar olaj
  • 1 csomag sutopor
  • 5 kanal mak ( cukrozatlan)
  • pici so
  • citromhej
  • 1, 5 pohar liszt
  • a tetejere 3-4 db szilva
  • mandulaforgacs
  • fahej, vanilias cukor
Elkeszites:

A tojasokat keverjuk ki a cukorral, majd johet a tobbi hozzavalo. A tortaformat vajazzuk ki, es ontsuk bele a makos masszat, majd halmozzuk a tetejere a felbevagott es kimagozott gyumolcsoket. Szorjuk meg mandulaforgaccsal, fahejjal es cukorral. 45 perci sussuk, 180 fokon.

2011. augusztus 3., szerda

Sajt házilag








 


Ha valaki házi sajtkészítésre adná a fejét, a következő receptet ajánlom:

A 2 liter házi zsíros tejet felforraljuk, beleteszünk 2 csapott evőkanál sót, 5 percig forraljuk. Utána hozzáadunk 3 evőkanál 20 % -os ecetet, és ezzel is forraljuk tovább, amíg a tej ki nem csapódik, és szét nem válik a savótól. Egy sűrű lyukú szűrőbe vékony vászon anyagot teszünk, és átszűrjük a tejet, hogy a savó lecsöpögjön. A sajtot fűszerezzük ízlés szerint ( kapor, petrezselyem, lilahagyma, kápiapaprika),  és jól összefogjuk a ruhával, kinyomkodjuk a felesleges folyadékot. Hagyjuk még 4 óra hosszát állni, hogy a maradék leve is kicsorogjon, és a sajt összeálljon.40 dkg finom, lágy sajt lesz belőle.






Bogács felé

Szeszélyes időjárás