2011. július 29., péntek

Házi pesto




A pesto fő alkotóeleme a bazsalikom, és mivel kint burjánzik a kertben két cserépben, elkészítettem a házi pestot. Egy marék bazsalikomlevelet, 3-4 evőkanál mandulát
( lehet fenyőmag vagy dió is ) , 3 evőkanál olívaolajat, pici sót , 1 gerezd fokhagymát összeturmixoltam krémesre. A parmezán most kimaradt, de tehetünk azt is bele. A kész pestot tegyük egy üvegtálba a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Főzzünk ki tésztát ( pennehez, spagettihez illik leginkább), és keverjük el a friss pestoval. Reszeljünk rá parmezánt, és készen van a hűsítő, mediterrán ebéd vagy vacsora.

2011. július 21., csütörtök

Szedres piskóta






A szeder a kertünkből való, az íze csodás, mellesleg tele van vitaminnal. De mit tegyünk, ha gyerekeink nem hajlandóak a kissé fanyar bogyós gyümölcsöt megkóstolni?
Süssük bele puha piskótatésztába, garantáltan megeszik majd.

Hozzávalók:

  • 1 db őzgerincforma
  • 250 g rétesliszt
  • 175 g vaj
  • 175 g cukor ( fele lehet barna)
  • 1/2  teásk.fahéj
  • 1  citrom durvára darabolt héja
  • 2 tojás
  • 3 kanál tejföl
  • 1 tk.sütőpor
  • 225 g friss szeder
  • pici só
  • vaníliaaroma

Elkészítés:

A vajat a cukorral verjük habosra, adjuk hozzá a tojásokat, fahéjat, sót, citromot, tejfölt,vaníliaaromát, majd a lisztet.A sütőport keverjük el benne, és öntsük a masszát kivajazott őzgerincformába. A tetejére szórjuk a megmosott szedret, és süssük meg a piskótát 45-50 perc alatt, 180 fokon. Tűpróba!

2011. július 19., kedd

Tunézia-Kerkennah 2.rész


illatos jázmin



titokban sikerült lefényképezni az óriási kardhalat

halpiacon

mandula



pálmafák a szigeten


sárgadinnye


érik a gránátalma


kuszkusz

Kerkennah szigetének konyhája a mediterrán konyha jellegzetességeit tükrözi. Fő ételük a kuszkusz, hal, polip, zöldségek, gyümölcsök, marha, bárányhús, tojás, olívaolaj. A szigeten nagyon egészségesen étkeznek, mindennapos a halfogyasztás, akár grillezve , akár halászlé formájában. A kuszkuszt vagy hússal, vagy hallal eszik, ami az én kedvenc ételem is volt. A gyümölcsök íze meg sem közelíti az európait, annyira lédús és finom. Kedvenceim voltak: lila füge, szőlő, dinnye, körte, gránátalma. A víz tiszta volt és finom, a levegő csodás, nem hiába 100 év az átlagéletkor a szigeten. A turizmus vissza van szorítva, inkább az arab családok nyaralóhelye ez az elveszett paradicsom. A halászat  és az olívatermesztés igen jelentős a szigeten, Kerkennah  híres olívaolajáról. A tengervíz középzöld színű, kristálytiszta, fürdőzni inkabb a délutáni órákban érdemes a hőség miatt. Egyedülálló látványt nyújtott az éjszakai hold fénye, ahogy bevilágította a tengert. A hatalmas pálmafák, a mindent elárasztó jázminillat, és a mentatea íze mind hozzásegítettek, hogy felejthetetlen nyaralásban legyen részem.