2011. június 24., péntek

Egy kis szünet....

 Utazás miatt a blog szünetel.... utána jövök fotókkal, élménybeszámolóval  a sziget
( Kerkennah szgk.-Tunézia)  konyhájáról, tipikus ételeiről. Addig is minden olvasómnak pihentető, élményekben gazdag nyarat kívánok.




Kerkennah szigetek-Gabes öböl, Tunézia







Naplemente

2011. június 19., vasárnap

Meggyes kelt rétes, és meggyespite



meggyespite


meggyes kelt rétes


A hétvégén meggyszedés volt nálunk, és anyu a család kérésére azonnal sütött valami finomat.
Az én kedvencem a kelt rétes lett, már ránézésre is ínycsiklandozó. A receptek a következők:


Meggyes kelt rétes:

Hozzávalók ( 4 rúdhoz)
  • 80 dkg liszt
  • 4 dkg élesztő
  • 5 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 1/2 tk só
  • 2 ek tejföl
  • 3 ek étolaj
  • 1 tojás

Töltelék:
  • 1,5 kg magozott meggy,
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • fahéj

Elkészítés:

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, a lisztből tojással, cukorral, sóval ,tejföllel, olajjal és az élesztős tejjel tésztát dagasztunk, egy kicsit lágyabbra, mint a kelt tésztákat általában.
A megdagasztott tésztát lisztezett deszkára borítjuk, három részre vágjuk, megkenjük a tetejüket olajjal, és 40 percig kelni hagyjuk.
A töltelékhez a meggyet cukrozzuk, elkeverjük a fahéjjal.
Az asztalra abroszt terítünk, belisztezzük, és ráhelyezzük az első cipót. Nyújtsuk ki óvatosan a kívánt nagyságra, locsoljuk meg olajjal, szórjuk meg zsemlemorzsával, és potyogtassuk rá a meggyet, és újra egy kis zsemlemorzsát. Feltekerjük, és a tepsibe helyezzük. Így járunk el a többi cipóval is.
A tepsibe téve kelesszük még 30 percig, kenjük meg a tetejét olajjal, és előmelegített sütőben süssük pirosra, 25 perc alatt.

Meggyes pite


Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg vaj
  • 4 dkg cukor
  • cukrozott meggy

Elkészítés:


az élesztőt 1 dl tejben felfuttatjuk, a tojássárgájákat a cukorral és a vajjal kikeverjük, hozzáadjuk az élesztőt, a tej felét, a lisztet, sót, a többi tejet, hogy egy lágy galuskatésztát kapjunk, amit fakanállal jól kidolgozunk. Hozzáadjuk a tojások habját is, és 40 percig kelesztjük. A tepsit hideg vajjal kikenjük, beleöntjük a masszát, és 20 percig újra kelesztjük. Rászórjuk a meggyet, és 30 percig egyenletes hőfokon megsütjük.

2011. június 17., péntek

Variációk limonádéra







Elérkezett az igazi nyaralós idő, napközben dúl a kánikula. Az emberek ilyenkor szívesen hűsölnek a kávézók teraszain egy nagy adag fagylaltkehely vagy jegeskávé mellett. Aki pedig otthon marad, azoknak sem kell búsulnia, hiszen néhány hozzávalóval nagyszerű frissítőket keverhetünk, akár magunknak, akár grillpartikra.

Az első variáció : menta-lime frissítő

  • jégkása
  • barnacukor
  •  6-7 levél menta/fő
  • fél lime/ fő
  • szódavíz
  • ( a barnacukor és szódavíz kiváltható szénsavas gyömbér üdítőitallal )

a barnacukrot áttörjük a lime-val és a mentalevelekkel, majd felöntjük jégkásával.Keverünk egyet rajta, és hozzáöntjük a szódavizet. Lime karikával díszítjük.



A második variáció:  málna-lime frissítő

  • 6 szem érett málna/ fő
  • jégkása
  • barnacukor
  • fél lime
  • szódavíz

a málnát turmixoljuk össze a barnacukorral, majd töltsük poharakba, öntsük rá a jégkását, és keverjük el. Adjunk hozzá kevés szódavizet, és lime levet. Keverjünk még egyet rajta, és készen van a csodálatos italunk.














kertünk virágai






2011. június 13., hétfő

Cseresznyés clafoutis




A clafoutis a franciaországi Limousin tartomány tipikus édessége. A tésztája egy sűrű palacsintatésztához hasonlít, amibe gyümölcsöket tesznek, és sütőben megsütik. Az eredeti clafoutis cseresznyéből vagy sárgabarackból készül, de más gyümölccsel is kipróbálhatjuk. ( meggy, eper, málna)

Hozzávalók:

( 30 cm átmérőjű tortaformához, 200 ml = 1 bögre)



  • 1 kg érett cseresznye
  • 1 bögre barnacukor
  • 4 tojás
  • 1 bögre tejszín
  • 1 bögre darált mandula
  • 1 bögre tej
  • 1 bögre liszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 dl olaj
  • 1 rúd vanília

Elkészítés:

 A tojásokat kikeverjük a cukorral, beleöntjük a tejszínt és a tejet, ízesítjük vaníliával és citromhéjjal, majd a  lisztet és az olajat is hozzákeverjük. Egy kivajazott tortaformába öntjük a masszát, rászórjuk a kimagozott cseresznyét és a tetejére a mandulaforgácsot. Meghintjük vaníliás porcukorral, és 45 perc alatt 180 fokon készre sütjük. A clafoutis-ba nem kell sütőpor, egy tejpite- szerű pudingos tésztára számítsunk.



2011. június 5., vasárnap

Házitészta gyártás ( Simac-Pastamatic)






A tészta szép sárga színe nem a retusálás eredménye! Rengeteg házitojást kaptunk ajándékba, így jött az tésztagyártás ötlete. Nekünk Simac Pastamatic 1400-as gépünk van, és csak dícsérni lehet, mert kitűnő tésztákat gyártottunk vele. Spagettit, cérnametéltet, makarónit , conchilie rigate-t, tagliatelle-t stb.  A géphez vannak különböző mintázatú fejek, amivel többféle tészta készíthető. Az adagok a következők:

1 db tojáshoz számítsunk 10-12 dkg réteslisztet, víz nem kell hozzá. Ízlés szerint sózzuk ( mi pl.60 dkg liszthez 2 teáskanálnyit tettünk).Először a lisztet öntsük a keverőtartályba, majd jöhetnek a tojások. A megfelelő fej ráillesztése után indulhat a tésztagyártás.Lisztezett sütőpapírra tegyük a friss tésztát, és hagyjuk megszáradni. Ha azonnal felhasználjuk, akkor figyeljünk a főzési időre ( forrástól számítva 5 perc elég)

2011. június 3., péntek

Pisztráng grillen












A pisztráng az egyik kedvenc hazai halfajtám. Grillezve a legfinomabb, mert átjárja a füst , ami megadja a sült pisztráng különleges ízét. Két halat megtisztítottam, majd jól bevagdostam, hogy a szálkák is kellően átsüljenek. A halat besóztam ,majd beszórtam halas fűszerkeverékkel. Aki nem szereti fűszeresen, elég a sózás is. Olívaolajat locsoltam rá, és beletettem egy pisztrángsütőbe, ami rögzíti a halat. Faszénen meggrilleztem, oldalanként 10 -15 perc elég neki. A grillsütőt ajánlom beolajozni, hogy a hal ne tapadjon hozzá. Amikor készen van, tányérra helyezzük és meglocsoljuk olívaolajjal, és  rácsavarunk egy kis citromlevet.
Extra tipp: a faszénre szórjunk friss rozmaringleveleket, így az aromája átjárja a halhúst. Köretnek grillezett zöldségeket ajánlok.( lilahagyma, paprika, cukkini)






2011. június 2., csütörtök

Kapormártás





A kapor kedvelt fűszernövény, a bazsalikom után ebben van a legtöbb ásványi anyag. A kapormagból főzött tea kismamáknak és csecsemőknek ajánlott, mert segíti a tejelválasztást, megszünteti a csecsemők hascsikarását, puffadását. Halak, húsok, mártások fűszerezésére használható.


Hozzávalók:

  • 2 csokor friss kapor
  • 1/2 l tej
  • 1/2 l tejföl
  • olaj
  • liszt

Elkészítés:

Kevés olajat hevítünk, majd rászórunk egy kis lisztet ( fehér rántás), vigyázva, nehogy megpiruljon.Ezutan hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, és megkeverjük.Felöntjük a hideg tejjel, sózzuk, borsozzuk,és ha felforrt, hozzáadjuk a tejfölt.Csomómentesre keverjük és megvárjuk, amíg jól besűrűsödik.Kiváló sült húsok mellé.Hagymát is főzhetünk bele.