2010. december 30., csütörtök

BUEK

Minden kedves idelatogato olvasomnak ezuton szeretnem megkoszonni, hogy olvassa a blogomat.Remelem mindenki talalt a receptek kozott inyere valot.Mindenkinek jo szorakozast kivanok  szilveszter ejjelere, es sikerekben, szerencseben, boldogsagban es egeszsegben gazdag 2011-es evet.


2010. december 28., kedd

Szilveszteri baranysult





Harom nap mulva szilveszter.Ami sok haziasszonynak azt jelenti, hogy meg kell kezdeni a konyhai elokeszuleteket a szilveszter ejjeli vacsorahoz.A baranysult nem egy tipikus szilveszteri fogas, de erdemes kiprobalni, higgyjek el, nem banjak meg. A fiatal baranycomb husa olyan puha es finom, hogy a vendegeknek biztosan izleni fog.Fontos, hogy fiatal baranyt valasszunk, mert ennek a legjobb a husa.Tegyunk a hus melle nagyobb darabokra vagott tokot, burgonyat, hagymat, vagy koktelparadicsomot.

Hozzavalok 2 szemelyre

1 db fiatal baranycomb
2 gerezd fokhagyma
so, rozmaring
olivaolaj
1 db citrom
burgonya, sutni valo tok

Elkeszites:

A baranyhust jol mossuk meg, a zoldsegeket tisztitsuk meg, es daraboljuk fel nagyobb darabokra.
A fokhagymat apritsuk fel, vagdossunk mely hasadekokat a baranycombba, es dugdossuk bele a fokhagymadarabkakat.Kivulrol a combot  dorzsoljuk jol be soval, keves olivaolajjal, csopogtessunk ra egy citrom levet.Egy tepsit kenjunk ki olivaolajjal, es tegyuk bele a baranycombot.A zoldsegeket  helyezzuk a hus kore, es locsoljuk meg olajjal, sozzuk, es szorjuk meg friss rozmaringgal.( a husba is tehetunk rozmaringagakat.) 200 fokos, elomelegitett sutoben sussuk eloszor 12 percig, majd 180 fokon sussuk tovabb 1 orat.Kituno fogas.

2010. december 27., hétfő

A homar tisztitasa

  • A elo homar fejet vagjuk le,
  •  majd folyo viz alatt alaposan dorzsoljuk le egy dorzsszivaccsal.
  • megforditjuk, es megkeressuk a fekete belcsatornat, amit el kell tavolitani
  • ezutan levagjuk az ollokat( amit nem dobunk el) , es a torzset harom reszre daraboljuk.
  • igy adjuk a homardarabokat a szoszhoz.
Termeszetesen mashogy is el lehet kesziteni a homart, en most az elozo recepthez irtam le a voros raknak az elkeszitesi modjat.

2010. december 26., vasárnap

Homar spagettivel: egy kulonleges recept



A spagetti tenger gyumolcseivel az egyik legizletesebb fogasok koze tartozik.Kulonosen akkor, hogyha a tenger gyumolcse a homar.Frissen halaszva kaptuk,ami garantalta a kivalo izt.A parom alkotasa a mai unnepi ebed, mivel o sokkal jartasabb a tengeri etelek elkesziteseben.Sot, imponalt  neki, hogy lefotoztam,es mar erdeklodve varja a mai blogbeirasom .

A homaros spagetti hozzavaloi (2-3 szemelyre)


1 db friss homar
300 g spagetti
1 dl olivaolaj
1 darabka vaj
3 gerezd fokhagyma
1 db zellerszar
1 db peperoncino
9 db koktelparadicsom
1-2 evokanal suritett paradicsom
petrezselyem

Elkeszites:

A homart megtisztitani, es feldarabolni nagyobb darabokra
a fokhagymakat, a zellert es a peperoncinot felapritani, es az olivaolajjal elkevert vajon megfuttatni par percig
hozzaadni a koktelparadicsomokat, es a homardarabokat
5 perc utan hozzakeverni a paradicsomsuritmenyt
5 perc  elteltevel 0,5 dl meleg vizzel felonteni
kozepes langon, lefedve fel oran keresztul fozni
a tesztat al dente-re megfozni

egy nagy serpenyoben osszedobni a leszurt tesztat es a szoszt
1-2 percig rotyogtatni, hogy az izek osszeerjenek
megszorni frissen vagott petrezselyemmel


De hogyan is tisztitsuk meg a homart?
A holnapi blogbejegyzesben kiderul...

2010. december 25., szombat

Narancsos ciambella

keszul a narancsszirup



Ezt a finom es konnyu narancsos ciambellat a napokban sutottem, csak most teszem fel a blogba.Igazan finom, es unnepi edesseg.A torta csak ket tojasbol keszult, tehat nem lett nagy, aki szeretne megsutni tobb szemelyre, mindenbol vegyen dupla adagot.

HOZZAVALOK:
  • 2 tojas
  • 200 g cukor
  • 2 joghurt
  • vaniliaaroma, vagy 1 db vaniliarud kikapart belseje
  • 200 g liszt
  • fel zacsko eleszto Paneangeli ( vagy fel csomag sutopor es egy csipet szodabikarbona)
  • 100 ml olaj
  • 1 kanal kandirozott narancshej
  • 1 narancs heja
  • 2 narancs kifacsart leve

ELKESZITES:

A tojasokat valasszuk kette, es a tojassargajat verjuk fel a cukorral, majd adjuk hozza a vaniliat, a joghurtokat, az olajat ovatosan, a sutoporral es a szodabikarbonaval(vagy a Paneangeli elesztoporral) elkevert lisztet, csipetnyi sot, a tojasok felvert habjat, a kandirozott narancshejat, amit elozoleg kis lisztben megforgatunk.A vegen reszelunk bele narancshejat, es az egesz masszat egy kivajazott ciambellaformaba, vagy kozepes meretu tortaformaba tesszuk.Elomelegitett sutoben, 40 perc alatt, 180 fokon megsutjuk.20 perc sules utan takarjuk le alufoliaval, es igy sussuk tovabb.A narancsleveket keverjuk el ket kanal porcukorral, es fozzuk sziruppa, alacsony langon.Kenjuk a kihult torta tetejere.A kesernyes szirup jol illik a puha, mar amugy is narancsos ciambella izehez.

Extra tipp: keverjunk a tesztaba  etcsokolade darabkakat.

Kepe:k -tengeri hal, homar, kagylo

Tegnap este frissen halaszott tengeri herkentyuket kaptam, aminek nagyon orultem. A nagy halkavalkádból végül az aranydurbincsra esett a választásunk. A halakat megtisztitottam, bevagdostam, besoztam, olivaolajjal bekentem, es betettem 180 fokos sutobe 40 percre. Nagyon finom lett. Ajánlok hozzá  rozmaringot vagy fokhagymat, de simán ,sózva is mennyei. A köret olivabogyot es paradicsom volt, hiszen ha megeszünk fejenként egy halat, az már nagyon laktató. Ha valaki mégis körettel szeretné elkészíteni ezt a halfajtát, a tepsis burgonyát ajánlom mellé. Es akkor jöjjenek a nem mindennapi képek:


frissen halaszott homar

rombo

aranydurbincs, lazac

cedrus

olivabogyo

sult aranydurbincs


ejszaka, egy szalloda elott


2010. december 23., csütörtök

Makos bejgli





Megsutottem a karacsonyi  bejglit.Mivel  a nagy rohanasban elfelejtettem diot venni, igy ket rud makos bejgli keszult el. A tesztaja nagyon szepen megkelt, holyagos es puha lett, talan egy kis cukrot adhattam volna meg hozza.A toltelek is finom lett,narancs es citromhejat reszeltem bele.A holnapi menu sult hal lesz sutoben, melle sult burgonya, es egy kis salata.

Az en bejglim receptje ( jobban mondva anyue), ket rud lesz belole:

Hozzavalok:
  • 60 dkg liszt
  • 2 tojas sargaja
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • csipetnyi so
  • 3 dkg eleszto 0,5 dl tejben felfuttatva
  • 2 dl tejfol
  • 20 dkg daralt, cukrozatlan mak
  • 1 dl tej
  • a makkal megegyezo mennyisegu cukor
  • mazsola, narancs-es citromhej
Elkeszites:

Az elesztot futtassuk fel a langyos tejben, a lisztet morzsoljuk el a hideg vajjal, adjuk hozza a tojasok sargajat es a felfutott elesztot.A cukrot es a sot is keverjuk el, majd vegul a tejfolt is adjuk hozza.Gyurjuk homogen tesztava, es kelesszuk langyos sutoben, 2 oran keresztul.Amikor keszen van, kinyujtjuk egy teglalap formara (fel cm vastagra), es a kovetkezo tolteleket tesszuk bele: a makot tegyuk egy labasba kb. ugyanannyi cukorral, ontsuk fel 1 dl tejjel, reszeljunk bele citrom-es narancshejat,tehetunk bele mazsolat vagy aszalt szilvat es fozzuk suru masszava.Tejjel higitsuk, ha tul szaraz lenne.A kesz masszat hutsuk ki, majd a teritsuk ki a tesztan, majd gongyoljuk ovatosan fel a tesztat,vigyazzunk, a vegeket hajtsuk be.Amikor keszen vagyunk, kenjuk be tojassargajaval, es tegyuk hideg helyre, 10 percre.(ettol lesz a bejgli marvanyos).Ezutan tegyuk forro sutobe, 180 fokon sussuk a rudakat 40 percig.Mindenkinek jo keszulodest kivanok az unnepi vacsorahoz.

2010. december 20., hétfő

2010. december 19., vasárnap

Cukkinis-spenotos frittata

















Tipikus esti vacsoraetel a frittata.Omlettnek is mondhato, annyi a kulonbseg, hogy a frittataba tesznek reszelt sajtot, leginkabb parmezant, meg nemi zoldseget, es magasabb is lesz a sok tojastol.Lehet batran varialni, eppen ami van otthon.Legfinomabb spenottal, hagymaval, hussal.Sult husdarabkakat is lehet pl. beletenni,
nagyon finom lesz.Van aki nagyon magas frittatat tud sutni, en nem tartozom kozejuk :)), valahogy mindig egy kicsit osszeesik, de legalabb az ize karpotol erte.

Hozzavalok 2 szemelyre:

6 db tojas
1 db voroshagyma
2-3 kocka fagyasztott spenot
1 db bebicukkini
parmezan sajt ( jo sok, kb.3-4 evokanal)
so

Elkeszites:
A hagymat , a cukkinit es a spenotot vagjuk aprora, ( karikara is jo), es dinszteljuk meg.Ezutan verjunk fel hat tojast, keverjuk bele a sajtot, a megdinsztelt zoldsegeket, mindenestol.Az egeszen keverjunk meg egyet, majd tegyunk egy nagy serpenyobe olivaolajat, es ontsuk bele a tojasos kevereket.Nagyon alacsony langon, LEFEDVE, sussuk a frittatat keszre.Kb 6-7 perc eleg is neki.Salataval talaljuk.









2010. december 18., szombat

Havazik:))

Teli seta

Ezustos hopelyhek szallnak a legben,
egy fiu es egy lany boldogan, kez a kezben
andalog a huvos teli tengerparti fenyben;
A Hold buvosen csillan, s rajuk veti sarga mosolyat,
s ok a  havas ejben hallgatjak a kek tenger morajat.

/sajat koltemeny/


Havazas Riminiben



Hat nem gyonyoru, amikor havazik? Estefele kezdett el esni a ho,hatalmas pelyhekben.Azonnal rohantam is ki, hogy lencsevegre kapjam.Itt, ahol olyan ritkan van igazi tel, ennek igazan orulok.Azt kivanom, maradjon meg legalabb szilveszterig..Es egy kis ajandek az olvasoimnak: a kepet el lehet menteni, es beillesztheto barhova.







2010. december 17., péntek

Tollhegy teszta baranyhusos raguval




Az arab konyha a kulonleges fuszereivel es eredetisegevel a vilag egyik legkedveltebb konyhai koze sorolhato.Eloszeretettel hasznaljak a baranyhust, ami igen izletes , kicsit eros aromaju.Egy olyan husos ragut osztok meg Onokkel, amely barmelyik tesztahoz illik, tehat nyugodtan elkeszithetjuk spagettihez, makaronihoz stb.En most a tollhegytesztat valasztottam.A szoszt fozzuk a leheto legalacsonyabb langon, ne kevergessuk sokat.Fozesi ido:2 ora hossza.Az eredmeny egy nagyon izletes finom ragu lesz.

Hozzavalok:
300 g tollhegyteszta (2 szemelyre)
400 g daralt baranyhus
fel liter paradicsomszosz (nem suritett paradicsom)
1 gerezd fokhagyma
1 db voroshagyma
1 db sargarepa
1 db zellerszar
so
harissa (fokhagymabol  es csipos pirospaprikabol keszult arab paszta)
olivaolaj

Elkeszites:
 A zoldsegeket apritsuk fel nagyon aprora, es dinszteljuk meg olivaolajon, majd adjuk hozza a daralt hust.Kis ido ( 15 perc) multan adjuk hozza a harissat, a paradicsomszoszt, sot, keverjuk meg, es hagyjuk foni 2 oran keresztul.Paradicsomszosszal potoljuk, ha a szosz tul szaraz lenne.
A tesztat fozzuk ki, majd keverjuk el egy-ket  kanal olivaolajjal.Keverjuk el a husos szosszal es reszeljunk ra sajtot.

2010. december 16., csütörtök

Giulietta csokja





Regota varom mar azt a romantikus hangulatot, ami ilyenkor decemberben lesz urra rajtam.Koszonheto ez a hoesesnek, ami mesebelive varazsolja a tajat es a varosokat.Mintha hirtelen egy masik vilagba csoppentem volna.Kulonosen ejjel nagyon szep a hoboritotta utcak es a fakat , hazakat diszito unnepi diszek latvanya.Romantikus hangulathoz romatikus recept illik, ezert esett a valasztasom Giulietta csokjara.
Ez a ritka edesseg az aprosutemenyek csaladjaba tartozik, es nagyon ajanlott unnepekre elkesziteni.
Keszitsunk mar most el egy probaadagot, es akinek tetszik, mentse el  unnepi recepttaraba.

Hozzavalok 80 db csokhoz:
  • 30 dkg tisztitott porkolt mogyoro
  • 45 dkg cukor
  • 6 dkg kakaopor( cukrozatlan)
  • 16 dkg tojasfeherje ( kb. 6 db tojasfeherje)
  • nutella
Elkeszites:

A mogyorot a cukor felevel fokozatosan ledaraljuk,( kisebb megszakitasokkal) hogy ne legyen tul olajos a massza.A kevereket kis talba tesszuk, es a kakaoval osszekeverjuk.Kozepes sebessegu habverovel felverjuk a tojasfeherjeket.Mielott megkemenyedne a felvert hab, hozzaadjuk a maradek cukrot es tovabb verjuk, de nem teljesen kemenyre.A mogyorokevereket lassan a felvert tojashabhoz keverjuk, mikozben a talat korbeforgatjuk.Lassan es ovatosan dolgozzunk vele, hogy a habot ne torjuk ossze.A masszat 24 orara hutobe tesszuk, majd 6 mm atmeroju csillagcsoros habzsakba szedjuk.Fuggolegesen tarva a zacskot, kis formakat kepezunk,1 cm tavolsagrol a sutopapirral kibelelt tepsibe tesszuk.
Elomelegitett sutoben 130 fokon 10 percig sutjuk, mig kicsit megkemenyedik, majd a tepsiben hagyjuk kihulni.Magaban, toltetlenul is finom, de aki szereti, nutellaval osszeragaszthatja a csokokat.  









Havas tengerpart



2010. december 12., vasárnap

A tengerparti seta folytatodik...










Nezzek el nekem, kedves olvasoim, hogy mostanaban kevesebb a recept, es tobb a tajkep, de decemberben ilyen ido is ritkan van, eppen ezert meg kellett, hogy orokitsem.A sos tengeri levego azert eleg csipos reggel, foleg ha a szel is fuj,de mostanaban beiktatunk egy feloras setat itt, a parton, mert jokedvre derit.