2010. november 30., kedd

Teli seta a tengerparton






Rimini tengerpartjan



Nagyon szeretek setalni a tengerparton, kulonosen reggel.A levego nagyon csipos es hideg, ami a kepeken nem latszik, inkabb kicsit tavasziasnak tunnek.A decembert itt toltom Olaszorszagban, aminek azert is orulok, mert   az unnepek kozeledtevel rengeteg uj receptet gyujthetek be.Na es persze fotozhatok eteleket, esemenyeket.A belvarosban minden csillog-villog a karacsonyi diszektol,telies hangulat uralkodik, mig itt a tengerparton mintha meg mindig nyar lenne.Kulonos ez a kettoseg.Sajnos nem sokaig elvezhetem, mert a  kozeli varosokban  mar havazast es rossz idot mondanak. De azert a  tengerpartot igy is imadom, a sok turista nelkul, maganyosan.

2010. november 29., hétfő

Panettone recept


A Panettone szuletese az 1400-as evekhez,a Milanoban uralkodo Mor Ludvig herceg udvarahoz kotodik.Tortent ugyanis, hogy a karacsony eloestejen Ludvig szakacsa, Toni veletlenul elegette a karacsonyi tortat, ezert nem maradt mas valasztasa, mint az, hogy a sulesre varakozo kenyergombocok kozul egyet kivalasszon, megedesitse cukorral,tegyen bele tojast, es  adjon hozza nemi kandirozott narancs es citromhejat.Szegeny Toni nagyon megijedt, mit fog szolni a hercegi udvar az uj tortahoz, de a kisult fuszeres kenyer nem vart oromot es megelegedettseget hozott.A herceg ettol kezdve rendszeresen megsuttette a finom kalacsot, es Pan del Toni-nak , vagyis Toni kenyerenek nevezte el.Innen ered a Panettone elnevezes.A Panettone Olaszorszag legkedveltebb es legtipikusabb karacsonyi edessege.A tesztaja rendkivul lagy, ami a tobb napos gondos kelesztes eredmenye.Adnak hozza kandirozott narancsot, citromot, mandulat,csokoladet.Nagyon sokfele variacio letezik.A milanoi panettonekat az eredeti recept alapjan keszitik.
A kep egy kavezoban keszult, ami egyben cukraszdakent  is mukodik. Az unnepek kozeledtevel ott sorakoznak a pulton a kulonfele edessegek, panettonek,bonbonok, tortak.Az unnepi hangulat az, ami miatt az emberek szeretnek itt reggelizni, es a finom porkolt mandula es kave illata miatt is, ami betolti a teret.Ezert is szeretem annyira a decembert, a panettone erkezese miatt.Aki szeret sutni, es van eleg turelme, otthon is elkeszitheti ezt a csodalatos sutemenyt.A recept leirasa elott fontos megjegyezni, hogy a pontos mennyisegek minden esetben valtozhatnak a levego paratartalma miatt.A konyha homerseklete legyen 23-24 C fok koruli, mert ez a homerseklet a legmegfelelobb a panettone kelesztesehez.Ha ezt nem tudjuk megoldani, melegitsuk fel a sutot 30 fokra, es zarjuk le.Majd itt kelesszuk a tesztat.Eleg sok recept kozul valogattam, ugyhogy orommel mondhatom, ennel jobb hazi panettone receptet senki sem talal.











Hozzavalok:
750 g liszt
25 g eleszto( 1 csomag)
220 g vaj
4 tojas
2 tojas sargaja
200 g cukor
80 g kandirozott narancshej
100 g mazsola
2 csipetnyi so
350 ml langyos viz( ne legyen melegebb 20 foknal)

Sutesi ido:
50 perc

Hofok:
180 fok, majd az utolso 20 percben 160 fok

Elkeszitese.
A panettone kelesztese igen sok idot vesz igenybe, es harom fazisra oszthato.

1.kelesztes:
este, lefekves elott100 g lisztet 1 kocka elesztovel elmorzsolunk, es hozzaadunk150 ml langyos vizet.Jol keverjuk el, es tegyuk egy talba,20 fok feletti homersekleten kelni, nedves konyharuhaval le is fedhetjuk.Reggelre duplajara no a merete, es eleg folyekony allagu masszat kapunk.

2.kelesztes:
A masszahoz adjunk reggel 120 g lisztet, es ha meg szukseges, 30 g koruli mennyiseget.Akkor jo a teszta allaga, ha levalik az edeny falarol, es jol gyurhato masszat kapunk.Helyezzuk at a tesztankat egy nagyobb edenybe, es kelesszuk 4-5 oran at, meleg helyen.A 23-24 fok koruli homerseklet most is ervenyes.
Ezalatt az ido alatt elokeszulhetunk a harmadik fazisra:

a cukrot elkeverjuk 200 ml vizzel, es goz folott sziruppa fozzuk, 45 perc alatt.Amikor kes, hagyjuk kihulni, es keverjuk el benne a tojasokat, es a ket tojas sargajat is egy habverovel.Tegyuk felre.
Delutan a tesztank megkelt,ekkor tegyunk 400 g lisztet egy tiszta konyhalapra, vajjunk melyedest a kozepere, es helyezzuk bele a megkelt tesztat.Olvasszunk fel 220 g vajat, es ovatosan keverjuk el a megkelt tesztaval, es aprankent a liszttel is.Lassan dolgozzunk, ovatosan, jol oldodjanak fel a hozzavalok.Ekkor ontsuk hozza a tojasos szirupot, es lisztben megforgatott mazsolat es a kandirozott gyumolcsot.( a megmaradt 100 g lisztben forgassuk meg a gyumolcsoket, es mindet keverjuk a tesztahoz.)Ezzel keszen vagyunk.Jol gyurjuk ossze a masszat, es egy 18 cm-es atmeroju, 10 cm magas falu, kapcsos tortaformat beleljunk ki sutopapirral ugy, hogy egy kicsit tulerjen a tortaforma szelen, kb 2-3 cm-re.Vajazzuk ki a format, e tegyuk bele a panettone  teszta  felet. A masik felet egy ugyanilyen tortaformaba helyezzuk.Azert jobb igy sutni , kisebb adagokban, mert biztosan atsul.Hagyjuk emelkedni a tesztat meg a tortaforma peremeig, majd 180 fokon sussuk 50 percig.Ket fontos szabaly meg:tilos a sutot kinyitni, mert lesullyed a panettone kozepe.A masik szabaly, hogy  az utloso 20 percben vegyuk le a homersekletet 160 fokra.Amikor keszen van, hagyjuk kihulni, csak ezutan vagjuk fel.

2010. november 25., csütörtök

Pecorino romano


A Pecorino egy olasz sajtfajta, amelynek tobb valtozata ismert; sziciliai, szard, toszkan es romai.Ez utobbit hivjak pecorino romano-nak, amelyet a romai Lazio megyeben allitanak elo.Ez a kellemesen aromas, kisse pikans izu sajt nagyon jol illik tesztakhoz,de felhasznalhato husgombocokhoz, tojasos etelekhez is.A 4 honapig erlelt pecorinot magaban fogyasztjak kenyerrel,viszont a 8 honapig erlelt sajtot mar inkabb reszelve hasznaljak fel.Aki valami kulonlegessegre vagyik az unnepek kozeledtevel, batran probalja ki ezt a finom,telt izu sajtot.Egy egyszeru receptet ajanlok hozza:
fozzunk ki spagettit, adjunk hozza friss paradicsomszoszt,keves peperoncinot, es reszeljunk ra pecorinot.Par csepp olivaolaj a tetejere,es meglatjak, ez az egyszeru fogas nagyon fog izleni.

2010. november 13., szombat

Birsalma müzli reggelire



 








 A birsalma sütve az igazi.Aki szereti a nem szokványos reggeliket, próbálja ki ezt a finom  gyümölcsös müzlit.Amikor megkóstoltam, magam is meglepődtem, mert nagyon sok íz találkozik egymással ebben az egyszerű édességben,a birs savanykás íze , a karamellizálódott cukor, fahéj és a szilvalekvár.Nagyon finom lett.Reggelire ajánlom, a gyümölcsös müzli mellé ihatunk egy pohár tejet, vagy joghurtot.Bármilyen gyümölcsből finom,választhatunk szilvát, almát, banánt, bogyós gyümölcsöket is.Lehet beletenni még pirított magvakat is.( diót, pisztáciát, mogyorót pl.)

Hozzávalók:
  • 1 db birsalma
  • 2 db mandarin
  • 1 csésze( 2 dl) zabpehely
  • 1 csésze kukoricaliszt
  • 1/2 csésze olaj
  • fahéj
  • 1 csésze porcukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • pici víz
  • szilvalekvár

Elkészítés:
egy kerek lapos tortaformát vajazzunk ki, és tegyük bele a felkozkázott gyümölcsöket.Szórjuk meg egy kis cukorral.A kukoricalisztet keverjük el a zabpehellyel, a porcukorral,fahéjjal, vaníliás cukorral  és az olajjal.Morzsoljuk  mindezt  össze, és szórjuk a gyümölcsökre.Locsoljunk rá egy kis vizet és pár csepp olajat.Előmelegített sütőben süssük aranybarnára 30 percig.Akkor kész, amikor a gyümölcsök levet engedtek, puhák, és karamellizálódtak.A birs kicsit szárazabb gyümölcs, készíthetjük sima almából is, ekkor több levet enged a gyümölcs, és krémesebb lesz a müzlink.Házi szilvalekvárral tálaljuk.

2010. november 10., szerda

Kókuszos-citromos tallérok
















  



















Újra egy kis ünnepi előzetes.Ilyenkor, december elején már minden háziasszony azon töri a fejét, milyen aprósüteményeket süssön az ünnepekre , ami legyen különleges, de mégsem bonyolult és időt rabló.Ezek a kókuszos tallérok igazán ünnepiek és nem mondhatóak  unalmasnak  sem.Eredetileg kókuszos macaronnak indultak , de más lett belőlük.A képen nem látszik, de némelyik tallér alja meg van kenve csokoládéval.Ezt el is hagyhatjuk, így is finom.Kávéval, vagy tejjel ajánlom fogyasztani.Aki szereti, készíthet hozzá kókuszkrémet: egy fél doboz mascarponet kikeverünk egy kis porcukorral, és kókuszreszelékkel.Ez a krém nagyon illik hozzá.A kókusz ízét kiemeli a citrom, ezért reszeltem bele egy kis citromhéjat.A kisült kekszeket tegyük zárható dobozba, így sokáig elállnak.

Hozzávalók (18-20 db tallérhoz):

  • 200 g kókuszreszelék
  • 200 g cukor( akinek van darálója, darálja le porcukorrá)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kanál olaj
  • 2 kanál tej
  • 3 kanál liszt
  • 2 tojás

Elkészítés:
A tojásfehérjét a cukorral keverjük ki habbá, majd adjuk hozzá a kókuszreszeléket, a lisztet, az olajat és a tejet.Csipetnyi sóval is ízesítsük.Reszeljünk bele egy citrom héját, és pici vaníliaaromát is cseppentsünk hozzá.Végül a tojássárgáját is adjuk hozzá.Egy darabos masszát kapunk, amiből  kanál segítségével halmozzunk kis halmokat  egy vajjal kikent tepsibe.Nyomkodjuk le  korongokká, és 180 fokon süssük a kekszeket 15 percig, amíg megbarnulnak.Olvasztott fehér vagy tejcsokoládét folyassunk a tetejükre.

2010. november 8., hétfő

Francia burgonya és camembert





A camembert  méltán viseli a lágysajtok királya elnevezést.A krémes, szalmasárga  színű sajt a normandiai Camembert falucskához kötődik.A francia forradalom idején készítette el először egy Marie Harel nevű parasztasszony.A camembert lágy penészréteggel van bevonva, ami ehető.Nagyon illik baguettekhez, pirítósokhoz, zöldséges és burgonyás ételekhez.Ünnepi fogás lehet a rántott camembert áfonyalekvárral, ami egy igazi francia különlegesség.Én egy tepsis burgonyát készítettem  most el, ami a besamel mártástól, a camemberttől és a provance-i fűszerkeveréktől lett francia.Egymagában de köretként, grillcsirke mellé is kitűnő mediterrán fogás.

Hozzávalók:

  • 50 dkg burgonya
  • 1 dl olaj
  • 3-4  evőkanál liszt
  • 3 dl tej
  • 2 tojás
  • citrom reszelt héja
  • szerecsendió
  • só, bors
  • camembert sajt
  • olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Provance fűszerkeverék (Kotányi)

Elkészítés:
A burgonyákat megtisztítjuk, meghámozzuk, és felkarikázzuk.Forró vízben félpuhára főzzük, majd leszűrjük.A besamel-mártáshoz az olajat felhevítjük, és beletesszük a lisztet.Kicsit kevergetjük, majd lassan felöntjük a tejjel.Legyen enyhén folyós az állaga.Fűszerezzük citromhéjjal, szerecsendióval, sóval és borssal.Kicsit kihűtjük és belekeverünk 2 tojást.A burgonyákat egy olívaolajjal kikent tepsibe tesszük,megsózzuk, és egy gerezd fokhagymát apritunk rá. majd ráöntjük a kész besamel-mártást.A tetejére camembert sajtot szeletelünk, és megszórjuk  a provance-fűszerkeverékkel. Pici olívaolajjal meglocsoljuk, és 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.

2010. november 5., péntek

Bonbon házilag

Amikor bonbont eszünk, boldognak érezzük magunkat. Ezek az apró finomságok mindenkit ellazítanak, feldobnak.A kemény csokiréteg, és a benne lévő krémes massza  lágyan olvad el a szájban.Ilyenkor csak a csokis ízre koncentrálunk, ami lehet karamelles, kókuszos, narancsos,likőrös, csokikrémes, gyömbéres, marcipános.A bonbont otthon is elkészíthetjük, különösen most, ünnepek előtt aktuális.Lehet őket becsomagolva ajándékozni is.Osztatlan sikert fognak  aratni! Én is ezt teszem, ezek a bonbonok egy születésnapra készültek,  és majd beszámolok róla, milyen hatással  voltak az ünnepeltre.




Kellékek: 
  • lapos spatula
  • 1 db szilikon kenőecset
  • bonbonkészítő szilikonforma( vagy üres műanyag  bonbonos doboz)

Hozzávalók  38 db átlagos méretű  töltött bonbonhoz:
  • 2 tábla 60 %-os étcsokoládé
  • 1 csomag  gesztenyemassza
  • 5-6  evőkanál nutella
  • 1 csomag forró vízbe  áztatott mazsola
  • vaníliaaroma
Elkészítés:
A csokit gőz fölött olvasszuk meg, és kenegessük egy szilikonecsettel a bonbonformákba.Két rétegben kenjük rá a csokit, az első réteget hagyjuk teljesen megdermedni hűtőben, majd jöjjön a második réteg.Amikor már kellően megkeményedett a bonbon "sapkája", tegyük bele a következő tölteléket:

a mazsolákat áztassuk forró vízbe, majd nyomkodjuk ki.Tegyük a turmixgépbe, ehhez adjuk hozzá a gezsztenyemasszát és a nutellát.Kis vaníliaaromát is cseppentsünk hozzá, vagy pár csepp rumaromát.A pépet kanalazzuk bele a  bonbon sapkákba, és kenjünk rá spatulával  az olvasztott csokit.Tehát fedjük le a sapkákat.Hagyjuk dermedni 1 éjszakán át.Reggel  egy könnyed, de határozott mozdulattal nyomjuk ki őket a formákból, és íme a házi készítésű bonbon.Finomabbak, mint a bolti, és azt teszünk bele, ami nekünk tetszik.Kicsit időigényes, de egyben nagyon lazító konyhai művelet is.

2010. november 3., szerda

Joghurt házilag




Joghurt házilag



Nagyon egyszerű és nagyszerű dolog házilag joghurtot készíteni.Kell hozzá egy joghurtkészítő gép, 1 liter tej, és 1 darab jóminűsegű joghurt./pl.danone activia natur/A tejet melegítsük langyosra, és keverjük bele a joghurtot.Jól keverjük össze, majd öntsük a joghurtkészítő gép poharaiba a langyos tejet.Kapcsoljuk be a gépet, egész éjszakára, és reggelre már készen van a finom házi danone joghurt.Aki antibiotikumot szed, vagy  a bélflórájával gond van, annak kiváló természetes gyógymód  a házijoghurt. Ebben az esetben ne keverjünk bele gyümölcsféléket, sem mézet, cukor nélkül fogyasszuk. Egyébként lehet beletenni friss gyümölcsöket, diót, mézet, zabpelyhet.Amennyiben nincs ilyen gépünk, helyezzük a joghurtos tejet kis tálkákba, és tegyük be langyosra melegített sütőbe, egész éjszakára.






2010. november 2., kedd

Gnocchi di zucca, vagyis sütőtökös gnocchi






Sütőtökös gnocchi(4 személyre):

Hozzávalók:
  • teljes kiőrlésű liszt( vagy simaliszt, aki jobban szereti)
  • 1 nagy darab sütőtök feldarabolva és megsütve
  • 2 tojás
  • szerecsendió
  • parmezán
  • só, bors
  • vaj
  • 1 rozmaringág
  • parmezánsajt
  • olívaolaj
Elkészítés:

A sütőtököt keverjük össze 2 tojással,2 kanál parmezánnal,  fűszerezzük sóval, kevés szerecsendióval, és pici borssal.Adjunk hozzá annyi teljes kiőrlésű lisztet, amellyel puha de gyúrható tésztát kapunk.Lisztezett deszkán válasszuk négy részre, és gyúrjuk 1 cm átmérőjű hengerekké.Lisztezett késsel vágjunk a tésztahengerből 1 cm-es darabokat, majd villán hengergessük végig őket.Amikor mindezzel megvagyunk, dobjuk a gnocchikat forrásban lévő sós vízbe, és addig főzzük, amig fel nem jönnek a víz felszínére.Egy serpenyőben olvasszunk vajat,vagy olívaolajat,  és vágjunk bele egy kevés friss rozmaringot.Forgassuk meg benne a gnocchikat, és reszeljünk rájuk parmezánt.








2010. november 1., hétfő

Mákos rétes, túrós rétes


hőmérő

kiváncsi macsek



Beszereztünk a kemencéhez egy hőmérőt,ami jól látszik a  fenti
képen.A kemence falán van egy kis rés, és ide lett behelyezve.Igy mostmár pontosan követni tudjuk a hőmérsékletet,és azt, hogy bizonyos ételeket milyen hőfokon kell betenni a kemencébe.Először felmelegítjük  400 fokra, majd 220  fokon kerülnek bele a húsok, és a főételek.A sütemények, mint a mai rétesek kicsit később, 200 fok körül.Mindenkinek ajánlom, akinek van kemencéje, hogy szerezzen be egy hőmérőt, mert nagyon fontos, hogy tudjuk a sütés hőfokát.Pl. ha a kemencébe nem a  megfelelő hőmérsékletnél tesszük be a  kelt tésztákat, akkor megkeményedik, és nem sül meg eléggé.
Az ünnepi hangulatot biztosította tehát a kemence és az abból áradó finom illatok.A család szívesen gyűlik össze a meleg  körül, és mindenki izgatottan várja a finomabbnál finomabb fogásokat. 
Ezalkalommal a finom mákos és túrós rétes receptjét osztom meg veletek, kedves olvasóim.

Hozzávalók 4 rúd réteshez:

90 dkg levelestészta (2-2 rúdnyi mennyiséghez elég)

Túrós töltelék
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 1 citrom héja
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 50 dkg túró
  • aszalt meggy

Mákos töltelék
  • 25 dkg mák
  • 15 dkg cukor
  •  1 dl  tej
  • 1 vanílias cukor
  • citromhéj
  • 1 alma reszelve

Elkészítés:
A tésztát nyújtsuk ki, és osszuk 4 egyenlő részre.A mákot főzzük fel 4 kanál vaníliás cuikorral, citromhéjjal, és egy kis tejjel.Majd adjunk hozzá egy lereszelt és kinyomkodott almát.Ettől finom, puha tölteléket kapunk.A túrót keverjük el ízlés szerint cukorral és citromhéjjal, adjunk hozzá egy kis tejfölt is.Mi meggyet  is tettünk bele.A túrós réteshez  a leveles tésztákat szórjuk meg zsemlemorzsával, halmozzunk rá a töltelékből, és sodorjuk fel.Ugyanígy járjunk el a mákos variációnál is, de már nem kell alá zsemlemorzsa.Kenjük meg a tetejüket tojással, és 200 fokon süssük meg a kemencében 25 perc alatt szép pirosra.