2010. május 31., hétfő

Gorgonzolás souffle





A francia konyhában nem vagyok nagyon járatos,de  azért most  kipróbáltam ezt a francia receptet.A sajt most itt a gorgonzola, krémes, jól oldódó, ezt kevertem a tésztába.Sikerült lefotóznom, még mielőtt összeesett volna, elég sokáig tartotta magát.Sajnos a souffle-k egyik tulajdonsága, hogy azonnal tálalni kell, mert  később kihűl és összemegy.Amint betöltjük a formákat, rázogassuk kicsit az asztalhoz, hogy a levegő feljöjjön.Finomak lettek, levegősek, puhák, sajtosak!

Hozzávalók: 

  •  50 g vaj
  • 50 g liszt
  • 25 g zsemlemorzsa
  • 300 ml tej
  • 4 tojás
  • 100 g gorgonzola
  • só, szerecsendió
  • 1 tk.sütőpor

Elkészítés:

  • a vajat beletesszük egy lábasba, és amikor már folyékony, hozzákeverjük a lisztet
  • apránként hozzáöntjük a tejet, kevergetjük, amig egynemű besamel-szerű krémet nem kapunk
  • levesszük a tűzről, és 10 percet hűlni hagyjuk
  • ezután belekeverjük a tojássárgáját  a sót , a szerecsendiót és a sajtot
  • végül a habbá vert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk
  • a masszát souffle formákba kanalazzuk, amit előtte kivajazunk és meghintünk zsemlemorzsával
  • 200 fokos előmelegített sütőben 25 percig sütjük
  • aranybarna tetejüknek kell lennie ha kész
  • azonnal tálaljuk




A pesto



A pestot illetően megoszlanak a vélemények.Vagy valaki nagyon szereti vagy  nagyon idegenkedik tőle.Nincs köztes átmenet.Legalábbis én nem tudok róla.A genovai pesto a legismertebb,vagyis aminek alapja a  genovai bazsalikom és a fenyőmag.De minden olyan szószt, amit az un. "pestarban", vagyis mozsárban törnek össze, PESTO-nak hívnak.Pl. a szicíliai pestot úgy készítik, hogy friss paradicsomot, bazsalikomot és fokhagymát összetörnek egy mozsárban, hozzáadnak egy jó adag pecorinot, és ebbe forgatják bele a tésztát.Sült padlizsándarabkkal gazdagítják.(Trapano)
A zöld pesto hozzávalói:

  • 8-10 bazsalikomlevél

  • 3-4 kanál parmezán

  • 1  kis csomag fenyőmag

  • 2-3  kanál olívaolaj
Elkészítés:

  • a pennéket  sós, lobogó vízbe dobom 11 percre

  • a pestohoz valókat összeturmixolom

  • a kifőtt tésztával összekeverem

  • parmezánt reszelek rá

2010. május 29., szombat

Sült aranydurbincs





A tengeri halak közül ez az első, amellyel megismerkedtem.Nagyon finom a húsa, gyakran fogyasztjukAz aranydurbincs a Földközi-tengerben mindenhol, azonkívül Afrikának az Atlanti -óceántól mosott partjain, a Gibraltári-szorostól végig a Jóreménység fokáig mindenütt gyakori hal.
Tisztítsuk le felhasználás előtt, vegyük ki belszerveit, a pikkelyeit, és sózzuk be.Kiváló grillezve, sütőben vagy olajban sütve.Aki szereti a természetes ízeket, annak csak azt ajánlom, hogy sózza be, és faszénen grillezze., de készíthetünk halpácot is, amibe tehetünk rozmaringot, fokhagymát, kakukkfüvet, sót, majd ezzel jól bemaszírozzuk a hal bőrét.

Hozzávalók:

  • 3 kis aranydurbincs
  • pár gerezd fokhagyma
  • só, rozmaring
  • olívaolaj

Elkészítés:

A halakat besózóm, befűszerezem, és egy olívaolajjal meglocsolt tepsibe teszem.A tetejét is meglocsolom egy kis olajjal,és 40 perc alatt 180 fokon megsütöm a sütőben.Vegyes salátával és sütőben sült krumplival tálalom.




Epermojito







Az epreket naponta szemezgetem a kertből, nem bírom kivárni,amíg sokat szedhetek le egyszerre.Az eperkoktél a mojito tovább fejlesztett változata, ez is alkohol nélkül készült.Az eredeti epres koktélt Caipiroska-nak hívják, hát én ennek házi, alkoholmentes változatát kevertem ki.Fontos, hogy szép piros, édes epreket válasszunk.
Hozzávalók:

  • 5-6 szem érett eper

  • jégkocka

  • cukor

  • citromlé

  • mentalevél
Elkészítés:

  • az epreket a cukorral és a mentalevelekkel  turmixoljuk össze

  • öntsük egy üvegpohárba

  • a jeget is turmixoljuk össze, és a jeges pépet kanalazzuk az eperre

  • csavarjunk bele egy kis citromlevet

  • keverjük meg

  • mentalevéllel díszítsük
   

2010. május 28., péntek

Kardamomos rizskeksz

 


Sokszor kísérletezgetek különleges füszerekkel.Nagyon tetszik a kardamom illata,a citrom és a szegfűszeg keverékének az illatához hasonlítható leginkább.A kardamom egy apró zöld magos hüvely.A legjobb íze a zöld kardamomnak van.A vásárlásnál figyeljünk arra, hogy a hüvelyek zártak legyenek.Különleges tea  vagy kávé mellé  ez a kardamomos rizskeksz.A rizsliszt kicsit darabos, ezért keverni szokták finomliszttel, én csak rizslisztet használtam.Nagyon ízletes lett, és a kardamom még különlegesebbé tette az ízét.Próbálják ki!

Hozzávalók:
  • 150 g vaj
  • 110g cukor  és 1 tasak vaníliás cukor
  • 400 g rizsliszt
  • 2 tojás
  • csipetnyi só
  • 2 szem zöld kardamom belseje
  • 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:

  • a vajat keverjük habosra a cukorral,
  • adjuk hozzá a tojásokat , a lisztet, sót, a kardamom belsejét, és a citromhéjat
  • ha nem állt eléggé össze, adjunk hozzá tejet
  • formáljunk golyókat , és lapítsuk korongokká
  • tegyük  őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe
  • 190 süssük aranybarnára 10-15 perc alatt


2010. május 27., csütörtök

Coniglio alle erbe

 

 

 

 

 
A nyúlhúst nem könnyű jól elkészíteni.A fiatal nyulat süthetjük sütőben,mint ahogy én is tettem, vagy grillezve is finom,puha  marad a húsa.Ha öregebb a nyúl, inkább pároljuk vagy nyúlpaprikásnak készítsük el.
Tartalmaz foszfátot és foszfort a húsa, kevés benne a koleszterin.A húst elkészítés előtt alaposan mossuk meg!Ezt a receptet egy olasz tv műsorban láttam:

Hozzávalók:
  • 1 fiatal nyúl
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 ág rozmaring
  • 4 levél zsálya
  • olívaolaj
  • 1 pohár fehérbor
  • koktélparadicsom
  •  pár szem olívabogyó

Elkészítés:

A nyúlhúst megmossuk,besózzuk, majd serpenyőbe tesszük a hagymákkal , az olívabogyókkal és a zöldfűszerekkel együtt.
Nagy lángon átpirítjuk, hozzáadjuk a fehérbort is.
10 perc után áttesszük egy tepsibe, és letakarva, 45 percig sütjük, 180 fokon.
A végén levesszük róla a fóliát, és kis vajdarabkákat teszünk a nyúlra, így folytatjuk a sütést még pár percig.

Szederfagyi

Még tavalyról maradt szeder lefagyasztva a mélyhűtőben, ezt használtam fel ehhez a gyümölcsfagyihoz.Könnyű, nyári fagylalt.Ugyanezt megcsinálhatjuk eperből vagy málnából.A jeges gyümölcs azért is jó, mert csak össze kell turmixolni így jegesen, ahogy van, nem kell még külön lehűteni.
Hozzávalók:
  • 450g szeder
  • 400 ml tej
  • 142 ml tejszín
  • cukor, ízlés szerint
  • 1 tk.vaníliás cukor 
Elkészítés:

 

  • a gyümölcsöt jegesen turmixoljuk össze
  • adjuk hozzá a cukrot , a tejet és a tejszínt és turmixoljuk tovább
  • amikor már összeállt a krém, tegyük 30 percre fagylaltgépbe
  • tálaljuk friss gyümölccsel

 

 
Tipp: ha friss gyümölcsből készítjük, a gyümölcspépet cukorral keverjük ki, és hűtsük jól le, mielőtt hozzáadnánk a tejet

2010. május 25., kedd

Epermánia: anyu sütötte epres-túrós kocka

A receptet anyu találta (Nők Lapja-május), és ő is csinálta meg.Elég macerás süti, sok időt igényel, ezért én csak fotóztam, és ettem.:D. Finom az biztos...és igazi eperből készült.Akinek van kedve és ideje, és megcsinálná,itt találhatja a receptet.

Hozzávalók:

az olmlós tésztához
  • 200g liszt
  • 125g hideg vaj
  • 40g porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
töltelék, és díszítés:
  • 60 g vaj
  • 3 tojás
  • 100 g porcukor
  • 750 g tehéntúró
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • fél citrom héja és leve
  • 60 g darált dió
  • 800 g eper
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 tasak habfixáló
  • 1,5 dl tejszín
  • fél tasak piros tortazselépor
  • 12 db mentalevél

Elkészítés:

  • Az omlós tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, és becsomagolva fél órát hűtőben pihentetjük.
  • A töltelékhez a tojások sárgáját 100 g porcukorral habosra verjük, hozzáadjuk a túrót, puha vajat, pudingport a reszelt citromhéjat és levet,
  • A tojásfehérjét habbá verjük és belekanalazzuk a tésztába.
  • Az omlós tésztát kinyújtjuk és egy tepsi aljára helyezzük(20×30 cm-es), felmagasítjuk a széleit, megszurkáljuk villával.
  • Megszórjuk darált, pirított dióval
  • Beleöntjük a túrós masszát, és 1,5 órán keresztül sütjük 180 fokon.
  • A vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt.
  • Megkenjük vele a kihűlt süteményt, és rárakjuk az eperszemeket.
  • A tortazseléport 1 ek.porcukorral és 1,5 dl vízzel felforraljuk, hűlni hagyjuk pár percig,majd bevonjuk vele az epret.
  • Meghintjük darált dióval

Spárgakrémleves másképp








Ez alkalommal a fehér spárgából főztem levest. Kicsit fás, ezért jobb így krémlevesként, mint párolva. Igaz, jól össze kellett turmixolnom, és le is szűrtem, de így elértem a várt eredményt. Finom nyári leves,l ágyabb az íze, mint a zöld spárgáé.

Hozzávalók:

  • 1 köteg fehérspárga
  • 1 nagy burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • vegeta, só, szerecsendió
  • olívaolaj
  • fél fej vöröshagyma
  • tetejére: petrezselyem, pirított dió

Elkészítés:

  • A spárgákat mossuk meg, fás részüket vágjuk le.
  • Olívaolajon pároljuk meg a burgonyával és a hagymákkal együtt.
  • Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, fűszerezzük.
  • Amikor fellforrt, turmixoljuk össze.
  • Díszítsük petrezselyemmel és dióval



Ribizlifesztivál

www.feldebro.hu/prog.htm

Június 19-én, Feldebrőn, Ribizlifesztivál lesz.Feketeribizli lekvárt főznek üstben,borkóstoló, táncmulatság, birkózás,hastánc, kiállítás.Egy napos rendezvény, a részvétel ingyenes.Aki szereti a  mulatságokat, és a gasztronómiai élményeket, annak ott a helye.

2010. május 24., hétfő

Bavette al pesto rosso



A bavette elnevezésű tésztára a napokban bukkantam rá, és sokkal jobban megszerettem mint a spagettit. Lapos , kisebb, mint a tagliolini, de nálam nagyon nyerő tésztafajta.Egy piros pesto-s szósszal avattam fel az első doboz bavette-t.
Ez a  zöld pesto-tól annyiban különbözik, hogy paradicsom is kell bele.Különleges aromáját a fenyőmag adja.Ezek a pestos tészták főleg az olaszországi Liguria tartományban  népszerűek.
.

Hozzávalók:


  • 200 g bavette

  • 2-3 db paradicsom

  • 4 evőkanál fenyőmag

  • 8 levél bazsalikom

  • 2 evőkanál parmezán


  • 3 kanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

  • A bavettéket lobogó vízbe dobjuk, és kb.8 perc alatt megfőzzük.Lehet 9-10 perc is, ha valaki nem szereti 'al dente-n'.
  • Mixerbe dobjuk a fenyőmagot, fokhagymát,  bazsalikomot,parmezánt, olívaolajat, a sót, és összeturmixoljuk.
  • A paradicsomot megdínszteljük kis olajon, sózzuk.
  • Összekeverjük, és készen van a piros pesto.
  • A tésztát leszűrjük, és a szósszal jól elkeverjük.
  • Parmezánnal meghintjük

Rozmaringos sült krumpli





Mindenki imádja a sült krumplit, én sem vagyok kivétel.Rengeteget sütök, olykor csak magában esszük.Tépkedtem hozzá egy kis rozmaringot, és ezzel együtt sütöttem meg.Mediterrán konyhák jellegzetes körete vagy (előétele?)Ugyanis Olaszországban itt-ott előételként szolgálják fel a rozmaringos sült burgonyachipset.A turisták meglátván a frissen sült krumplit,  megérezve az illatát máris kedvet kapnak egy finom vacsorához.

Hozzávalók:
  • fél kg burgonya
  • olaj a sütéshez
  • néhány ágacska rozmaring

Elkészítés:
  • A krumplit meghámozzuk, és feldaraboljuk vékony hasábokra
  • hideg vízben átmossuk
  • konyharuhába csavarjuk, és felitatjuk a nedvességet
  • forró olajba dobjuk a rozmaringlevelekkel  együtt
  • ha szép aranybarnára sült, kiszedjük , és sózzuk


2010. május 23., vasárnap

Görög saláta







 
Végre itt van a jó idő, kisütött a napocska.Mostmár a finom lédús salátákat is szívesebben készítjük el.A menta óriásira burjánzott a kertben, felhívta magára a figyelmet,így jutott eszembe ez finom, rusztikus étel.A menta hűsít és nagyon feldobja a zöldségek ízét.Afrikai országokban is gyakori a menta  használata, fetasajt nélkül persze.Ott apróra vagdossák a hagymát, a paradicsomot és a mentát, így tálalják a főfogások kísérőjeként.A fetás görög saláta grillpartik nélkülözhetetlen eleme.



Hozzávalók:
  • 1  fej lilahagyma
  • 1-2db paradicsom
  • fél uborka
  • olívabogyó
  • menta
  • citromlé
  • olívaolaj
  • fél kocka fetasajt
  • 1 db pitakenyér

Elkészítés:

  • A zöldségeket megtisztítjuk és feldaraboljuk
  • összekeverjük, és olívaolajat locsolunk rá
  • mentát összevágjuk és rászórjuk
  • citromlét csöpögtetünk rá
  • a fetát összeaprítjuk, és hozzáadjuk
  • hűtőben hagyjuk állni 30 percet
  • pitakenyérrel fogyasztjuk

2010. május 22., szombat

Gnocchetti di pecora



Nyílt egy tejbolt a közelben, ahol házi tej-és sajtféleségeket lehet kapni.Itt bukkantam rá a friss házi juhtúróra.Gondoltam, kipróbálok egy olasz receptet, amit már régóta szerettem volna.A juhtúró olasz megfelelőjét nem ismerem, ha bárki tudná, legyen olyan kedves, és írja meg nekem.Tehát a "gnocchetti di pecorát" átalakítottam juhtúrós gnocchi-vá, amúgy a többi hozzávaló  egyezik az eredeti recepttel.Különleges ízű tészta lett,nagyon passzol hozzá a gorgonzola sajt vagy a zsályás vaj.Aki szeret kísérletezgetni a tésztákkal, annak ajánlom ezt a receptet!


Hozzávalók:

2 tojás
150 g juhtúró
annyi liszt, amennyit felvesz a jól gyúrható, ruganyos tésztához
só, bors, szerecsendió
petrezselyem
friss zsályalevél
parmezán
vaj

Elkészítés:
A tojásokból , a juhtúróból és a lisztből jól gyúrható, puha tésztát gyúrunk, közben hozzáadjuk a fűszereket.Lisztezett deszkán kis kígyókat formálunk a tésztából, és 1 cm-es darabokat vágunk le róla.Ezután a darabokat villán végigsodorjuk, hogy barázdák keletkezzenek a gnocchin.Ezáltal a szósz jól átitatja.Lobogó vízbe dobjuk a kicsikéket, és ha feljönnek a víz tetejére, leszűrjük.Vajon megdínsztelünk, vagy inkább csak átforgatunk néhány darab zsálya-és petrezselyem levelet, rádobjuk a gnocchikat, és átkeverjük.Tányérokba szedjük, és parmezánt reszelünk rá.
Tipp: lisztezzük gyakran a kezünket a tészta sodrásakor, nehogy ráragadjanak.

2010. május 21., péntek

Pikáns lencsefőzelék

 
 
A lencsét magyarosan szeretem a legjobban.Ettem különböző országokban, és  itthon a legjobb  az íze (szerintem).Ehetjük magában ,de nagyon jól passzol sült húsok mellé is.Most egy pikáns-magyaros ízesítésű lencsefőzeléket osztanék meg a kedves olvasóimmal.Ime:
 
Hozzávalók:
 
  • fél kg lencse
  • 2 dl tejföl
  • víz
  • 2 kanál cukor
  • 2-3 kanál ecet
  • 3 db babérlevél
  • 1 evők.mustár
  • só, vegeta
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • pirospaprika
 
Elkészítés:
 
Rántás:
  • A cukot megkaramellizáljuk az olajon.Ez a fontos kezdeti lépés adja meg a főzelék pikáns ízét.Beletesszük a lisztet, és kevergetjük.
  • Hozzáadjuk a tejfölt és a mustárt.
  • A beáztatott lencsét feltesszük főni annyi vízzel, hogy ellepje.
  • Beleteszünk 1 nagy hagymát,sót,
  •  1 leveskockát,3 gerezd fokhagymát, 3 babérlevelet, paprikát és egy kis ecetet.
  • Amikor fellforrt, berántjuk a karamellizált rántásunkkal, és hagyjuk pár percig főni.

2010. május 20., csütörtök

Fehércsoki torta







Az interneten böngészve akadtam rá erre a finom tortára.Valami krémeset akartam kreálni, és ez a mascarponés süti  pont megfelelőnek bizonyult.Aki nem szereti a tömény vajas tortákat, az tartson velem, és próbálja ki ezt a könnyű fehércsokis krémet.A mascarpone semleges íze miatt jó krém-alapanyag,akár elég bele reszelt citromhéj,és egy kis cukor ahhoz, hogy kész tortakrémet kapjunk.Én tettem bele olvasztott fehércsokit, és mazsolát.Válasszunk jó minőségű mascarponét és csokit, megéri.

Hozzávalók:
Piskótatészta:

175 g vaj( én 1 dl olajjal helyettesítem)
175 g cukor
1 citrom héja
4 tojás
100 g liszt
1 tk.sütőpor
100 g mandula
1 narancs leve(elhagyható)

Krém:

200 g jó minőségű  fehércsokoládé
1 doboz mascarpone
maszola
Díszítés:
csokoládéforgács

Elkészítés:
A piskótához a tojások sárgáját keverjük ki a cukorral, citromhéjjal és a vajjal.Ha kifehéredett hozzáadhatjuk a lisztet, a sütőport, a mandulát ,pici narancslevet és végül a keményre vert tojásfehérjét.A masszát egy szilikonformába öntjük, és 35 perc alatt megsütjük.Ezalatt a fehércsokit vízgőz fölött megolvasztjuk, majd tűzről levéve belekeverjük a mascarponéba.Maszolát szórunk bele, és elkeverjük csomómentesre.Ha a piskóta kihűlt, kettévágjuk, és bekenjük a krémmel,az oldalát is.Csokiforgáccsal vagy kakaóporral díszítjük.Hűtőbe tesszük hogy jól megdermedjen a tortánk.

















2010. május 19., szerda

Calamari ripieni, avagy töltött tintahal















Most kaptam Olaszországból ezeket a fiatal tintahalakat, és nagyon örültem neki, ilyenkor a legfinomabbak.Azonnal meg is tisztítottam őket, és tudtam hogy finom déli fogás kerekedik belőle.
A Metro-ban lehet kapni friss tengeri halat, többek között ezt a fajtát is, bár nem tudom, mennyire fiatalok ott, a nagyobbakat tovább süssük a sütőben.Imádom ezt a fogást, az egyik kedvencem.Inkább tunéziai recept, mint olasz.Fél óra sülés után a tintahalak olyan puhák, omlósak, hogy még kisgyerekeknek is bátran elkészíthetjük őket.

Hozzávalók:
4 db közepes tintahal
2 gerezd fokhagyma
petrezselyem
olívaolaj
3-4 koktélparadicsom
fél konzerv kukorica
csipetnyi pirospaprika
reszelt parmezán
2 kanál zsemlemorzsa

Elkészítés:
A tintahalakat megtisztítjuk,a fejrészt óvatosan húzzuk ki a halból.A fejet behasítjuk, ezután a szemet és a száját eltávolítjuk, a tiszta fehér fejrészt és a  a lábacskákat félretesszük, a hal tömlőjét  jól kimossuk.A hagymát el kezdjük az olajon dínsztelni,rádobjuk a tintahal lábait, pár percig pirítjuk.Ezután beletesszük a megmosott paradicsomot, kukoricát, és összefőzzük.15 perc után hozzáadjuk a friss petrezselymet,paprikát, reszelünk bele parmezánt és a zsemlemorzsát is beletesszük, kicsit sózzuk.Adhatunk hozzá kakukkfüvet is.Mindezt összeturmixoljuk,így egy elég sűrű pépet kapunk.Betöltjük a tintahalak belsejébe, és hústűvel összetűzzük.Figyelem,  szurkáljuk meg , nehogy kidurranjanak!Egy tűzálló edénybe helyezzük a betöltött halakat meglocsoljuk olívaolajjal,ha marad töltelék, körérakjuk.180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük.Citrommal tálaljuk.
Tipp: articsókapürét is tölthetünk a halakba

2010. május 18., kedd

Még több pizza...

A pizzagyártást sohasem unom meg.Ez alkalommal a kenyérkelesztőbe tettem a hozzávalókat.Az eredmény egy nagyon könnyű, lágy , hólyagos pizzatészta lett.Alulra a folyadékot tettem, felülre a száraz összetevőket, és beindítottam a gépet.Ime a recept:

2 tepsi pizza hozzávalói:

600 g liszt
370 ml folyadék (fele tej, fele viz)
negyed kocka élesztő
jó nagy kávéskanál só
3 evőkanál olaj

Elkészítés:

A tejet felmelegítem, az élesztőt belemorzsolom, kis cukrot adok hozzá és pár percig hagyom futni.A langyos vízzel összeöntöm, és bele a gépbe.Ezután az olajat , a lisztet a sót is hozzáadom, és elindítom a gépet.A második keverés után lekapcsolom, és kelni hagyom 1 ÓRÁN ÁT.A tésztát lisztes kézzel kiveszem, kettéosztom a gömböcöket, és letakarom konyharuhával 20 percre.Ezután lisztezett deszkán kinyújtom, és bekenem paradicsomszósszal.Sajtot morzsolok rá(mozzarella), és 240 fokon 15 percig sütöm.Mindenkinek ajánlom, nagyon finom.

2010. május 14., péntek

Mojito alkoholmentesen

Eljött a  hűsítő nyári koktélok ideje is .Grillpartik különleges itala  lehet ez az alkoholmentes mojito.Ha valaki meg variálni szeretné, tehet bele frissen turmixolt szamócalevet is.
Hozzávalók:
sok-sok jégkocka
mentalevél
2kanál barnacukor  poharanként
lime vagy citrom feldarabolva
szénsavas ásványvíz

Elkészítés:
A barnacukrot a citromot és a friss mentalevelet egy fakanállal törjük kissé össze egy üvegpohár aljába téve.A jégkockákat turmixoljuk össze, és halmozzuk a jeges pépet a citromos mentára.Felöntjük hideg ásványvízzel,a tetejére jeget és mentát teszünk.Szívószállal összekeverjük.

Diós-epres süti

A kevert sütik nagyon egyszerűek, és ezerképp variálhatók.Az eper és dió kombinációját most próbáltam először, és bevált.Még nem érkezett el az eperszezon, addig nyugodtan használhatunk aszalt epret.Beáztatjuk forró vízbe pár percre, és adhatjuk is a sütihez.Nem áztat annyira, mint a friss eper.Hirtelen jött vendégeknek kiváló, mert hamar megvan.

Hozzávalók:
200 g liszt
200g cukor
1 dl olaj
2 joghurt
citromhéj
 kis db vanília kikapart belseje
1/2 Paneangeli élesztő v fél cs sütőpor
1 kávéscsésze dió
pár szem aszalt eper
2 tojás

Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk, és belekeverjük az élesztőt vagy a sütőport.A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, a sárgáját fehéredésig kikeverjük a cukorral.Ehhez adjuk lassan az olajat, a joghurtot, pici sót, citromhéjat, lisztet, és összekeverjük.A diót és az aszalt epret turmixba dobjuk, és pépessé daráljuk.Az így kapott masszát a tésztába keverjük, a tojáshabot is hozzáadjuk laza mozdulatokkal,megszórjuk dióval vagy mandulával  és  180 fokos előmelegített  sütőben 45 perc alatt készre sütjük.

2010. május 13., csütörtök

Vaníliafagyi kávéba fojtva




Paul Bassett oldalát nézegetve kaptam kedvet ennek a desszertnek az elkészítéséhez.
Különben ez egy olasz desszert,gelato affogato al caffe, vagyis vaníliafagyi espressóba fojtva.Nehéz lefotózni azt a pillanatot, amikor a jéghideg vaníliafagyi kezd elolvadni a forró kávéban,de még a jövőben próbálkozok.Nagyon jó párosítás a kávé és vanília, hideg és meleg keveréke.

Hozzávalók:
300 ml tej
300 ml tejszín
100 g cukor
2 tojás sárgája
1  kis darab vanília kikapart belseje
1 adag erős espresso

Elkészítés:

A tejet és a tejszínt felfőzzük a vaníliával.A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, és amikor a tej kihűlt langyosra, összekeverünk mindent, és pár percig kevergetjük alacsony lángon, nem szabad forrnia.Ezután kihűtjük hűtőben a vaníliakrémet.Fagyigépbe öntjük, és 20 perc alatt elkészül a vaníliafagylalt.Egy pohárba erős espressót öntünk, és rákanalazunk két gömb vaníliafagyit.Meghintjük mandulával és kakaóporral. 


2010. május 11., kedd

Mediterrán ebéd: tonhalas spagetti kapribogyóval




Jó, ha tartalék spagettink van mindig otthon, mert bármikor jól jöhet,kevés hozzávalóval összedobhatunk egy mediterrán ebédet.A spagettik méretük szerint be vannak számozva,én a l2 számú De Cecco-t választom, ha tehetem, ez olyan középvastagságú, pont ideális.Találtam otthon egy doboz tonhalat és kapribogyót,így csak egy kis paradicsomot főztem mellé, és már készen is van az egyszerű tésztás étel.A kapribogyó egyébként tipikus mediterrán zöldség, van  olasz, spanyol de még török fajtája is.
Hozzávalók:
300g spagetti(2 személyre)
2 kanál kapribogyó
1 tonhalkonzerv
friss vagy konzervparadicsom
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
olasz fűszerek keveréke(oregánó, bazsalikom,kakukkfű)
1 db chilipaprika
Elkészítés:
A tésztát sós lobogó vízbe dobjuk, és kb.12 percig főzzük,
ezalatt a fokhagymát megdínszteljük az olajon, majd beledobjuk a paradicsomot, a kapribogyókat a chilipaprikát, sót.A szószt fél órán át főzzük, majd belekeverjük a villával összetört tonhalat.A tésztát leszűrjük és 1-2 percig főzzük még a szósszal, hogy jól felvegye az ízét .Olasz fűszereket hintünk rá, olívaolajjal meglocsoljuk, és tálaljuk.

2010. május 7., péntek

Narancsszorbet

A szorbet átmenet a gelato és a granita között,folyékony , jeges ital, melynek alapja a gyümölcs, víz és cukor.A szorbet az arab SHERBET szóból ered.Ezt a hűsítő jeges finomságot  ugyanis az arabok hozták be Szicíliába, és onnan terjedt el Európában. A szorbet készülhet tejjel és likőrökkel is.
Én most egy nyárköszöntő narancsos változatot készítettem el.

Hozzávalók:

6 nagy narancs
220g cukor
1/4 l szénsavmentes ásványvíz
mentelevél

Elkészítés:

3 pohár vizet felforralunk a cukorral és a narancsok reszelt héjával.20 percen keresztül főzzük, majd leszűrjük, a narancshéjat félretesszük.Az így kapott szirupot összeöntjük egy kis vízzel , a narancsok kifacsart levével.Belekeverjük a leszűrt narancshéjat, és kis tálkában a fagyasztóba tesszük.1 óra múlva kivesszük, összeturmixoljuk, és vissza a fagyasztóba még 40 percre, majd újra összeturmixoljuk, és készen van a jeges ital.Mentát adhatunk hozzá. 

2010. május 6., csütörtök

Csirkés-zöldséges kuszkusz

 
 
AZ Észak - afrikai országok jellegzetes etele a kuszkusz. Ez az étel jelképes , szent és misztikus : születés , esküvő és temetés elképzelhetetlen nélküle .
A kuszkusz az ünnepi menü megkoronázása.Már az illata van olyan , ezeregyéjszaka meséi: a frissen " összemozsarazott " fűszerek aromája semmihez sem hasonlítható .
Először a berberek készítettek kuszkuszt , majd terjesztették el Marokkóban , Tunéziában és Algériában.Híres változata a  csirkecombbal és csirkeaprólékkal készült kuszkusz.Érdekes tudni , hogy az arab vendégszeretet nagy szégyennek tekinti , ha a vendég éhen marad , ezért ezt az  ételt sokszor a sokfogásos ünnepi vacsora végén , az édességek előtt tálalják.Az étkezést lezáró kuszkusz tehát garancia arra , hogy a vendég jól lakjon.
A berberek eredeti kuszkuszfőző edénye fából vagy mázatlan cserépből készült.Ha nincskuszkuszfőzőnk , könnyen előállíthatunk magunk is egyet : magas falu lábast vegyünk , es egy pontosan ráillő sűrű szitát amit egy laza szövésű gézréteggel béleljünk ki..A lábasban főzzük a húst és a zöldséget , fölötte a szitán gőzőljük a kuszkuszt magát.
 
  • Hozzávalók :
  • 300 g kuszkusz
  • csirkeaprólék
  • idényzöldségek ( karalábé , sárgarépa paradicsom , burgonya , paprika , tök , cukkini , cékla , ) amit szeretünk
  • 2 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csésze csicseriborsó ( éjszakára beáztatva előtte )
  • 1 evőkanál harissza ( chilipaprikából és fokhagymából készült átpaszírozott paszta )
  • csipetnyi sáfrány
  • paprika
  • kurkuma
  • kömény
  • olívaolaj
 
Elkészítés :
 
Készítsünk pörköltalapot a csirkeaprólékkal a hagymákkal ÉS AZ beledobjuk a fűszerekkel.Ezuttán Összes zöldséget , felöntjük vízzel , Hogy ellepje . kuszkuszt EGY edénybe tesszük EGY , felöntjük vízzel , ES a kezünkkel átgereblyézzük , majd leöntjük a vizet ROLA , es a ragu fole helyezzük a szitánkba . Lefedjük a szitát EGY fedővel , es hagyjuk főni 1,5 Oran át.A feláramló Gőz megpuhítja a kuszkuszt , es felveszi a ragu Kellemes , fűszeres aromáját.Ha készen van a ragu , a kuszkuszt tálba borítjuk EGY , rákanalazunk Egy kis levet a raguból , ÉS összekeverjük.Tányérokba szedjük , es mindegyikre teszünk zöldséget ÉS Huszton . Bátran kipróbálhatják mas párosításban van , pl.hallal vagy bárányhússal .